Renovating the past

This renovated Victorian terraced house is loaded with subtle sophistication. With a foot in the past and the modernity of today, the interiors are layered with a refined and calm sensibility that manages to combine the soothing gracefulness of craftsmanship and the clean cut polish of modernism.

The renovation and interior architecture respects the house’s Victorian charm, treating the original building fabric with discretion and simplicity. The decorative cornicing and existing floor boards have been meticulously restored, openings between rooms have been widened and fitted with minimalist steel doors, while new light-wells increase natural light penetration wherever possible.

The most radical part of the renovation was the excavation of the basement which has created a spacious, light-filled lower grown kitchen and living room seamlessly connected to the garden by floor-to-ceiling glazing and a continuous polished concrete floor. Featuring a beautifully crafted bespoke kitchen in Douglas fir and honed Evora marble, the space’s tonal subtlety and minimalist ease is reflected in the design of the landscaped garden by Tyler Goldfinch.

Designed by UK based Daytrip Studio a palette of subdued colours and soothing textures such as pale, lime-washed walls, off-white powder coated metalwork, polished concrete floors and natural wood finishes swathes both the old and new parts of the interiors in sublime elegance.